Peter van Tilburg - audio engineer/producer
Peter van Tilburg
audio engineer/producer

Mijn opnamestudio

Hallo, ik wil je graag wat vertellen over de visie van mijn opnamestudio en wat het kan betekenen voor jouw productie.

 

Heden ten dage lopen er veel projecten door- en naast elkaar en in verschillende muziekstijlen. De ene wil een demo de ander een compleet album en de volgende alleen een zang of instrument opname. Om deze muziekprojecten zo goed mogelijk te kunnen bedienen heb ik gekozen voor een hybride setup. Deze hybride setup heeft voor mij drie fases die ik voor mijn werkwijze in de opnamestudio zo goed mogelijk heb geoptimaliseerd en welke een zeer mooi resultaat geeft voor jou project. Want dat is de uiteindelijke doelstelling.

1. Begin bij de Bron

Om de stem of instrument zo mooi en natuurgetrouw op te nemen heeft Studiobizz een uitgekiende samenstelling gemaakt met een kleur aan microfoons en preamps, van modern t/m vintage. Waaronder o.a. de befaamde merken van Neumann, Royer, Schoeps, Mojave, maak ook Sennheiser en Shure. Dit in combinatie met preamps van AMS Neve, Rupert Neve, Schadow Hills Industries, Groove Tube Vipre. Soms kies ik ervoor om al in het opnametraject een compressor of EQ er tussen te plaatsen. Hiermee leg ik de basis voor een mooie mix.

Analoge sound Studiobizz

2. Ik kies voor “In en out the box” mixen.

Door de focus in fase 1 te leggen op gebruik van de juiste high-end preamps met microfoons leg je al een zeer mooie basis voor de mix en valt alles sneller en beter in elkaar. Eenmaal alles opgenomen is het editten en bewerken op de computer met Protools HD natuurlijk fantastisch. Met de juiste tools en plugins zijn de hedendaagse mogelijkheden hierbinnen vrijwel oneindig, de Sky is the limit zeggen ze wel eens. Naast het kunnen automatiseren van instellingen en volume faders zijn de projecten in Studiobizz allemaal Total Recall. Hierdoor kan ik op elk gewenst moment de totale instellingen weer oproepen en verder werken aan je project, samenwerken met de band, artiest en/of andere studio’s.

opname en muziek produceren
Chandler Limited Mini Rack Mixer

Analoog vs digitaal

Ondanks dat het 100% mixen in the box (digitaal) steeds beter wordt heeft het nog altijd niet die analoge vibe die het verschil kan maken voor jou productie. Daarom gaat mijn complete mix door de analoge linemixer en compressor van het befaamde merk Chandler Limited, het enige merk wat het logo van Abbey Road Studios mag voeren. Dit geeft gelijk een analoge vibe aan de mix met een groots geluid. Voor jouw productie geeft dit een waanzinnig eindresultaat, het maakt dan ook niet uit of het om een Nederlandstalig of Metal productie gaat.

Best of both worlds, kijk eens op mijn pagina opname studioapparatuur voor de specs.

3. Het belangrijkste, de afluistering.

De afluistermonitors zijn nog het belangrijkst in deze drie fases. Waar ben je immers als je niet voor 100% kunt horen wat je aan het doen bent in voorgaande fases. Ik heb daarom gekozen voor monitors van ATC. Deze monitors geven zoveel meer detail en accurate informatie over de op te nemen bronnen en diepte in de mix, werkelijk elk detail komt boven drijven. Maar wel op een muzikale manier. Wat het luisteren naar de monitors eerlijk, open en transparant houdt.

ATC_SCM45-Pro in controlroom Studiobizz
controlroom Studiobizz-opnamestudio

Veelzijdig opnemen

De controlekamer van de opnamestudio is praktisch en creatief samengesteld. Door de mooie opzet is een prettige akoestiek gecreëerd en ruim plaats voor technici, bandleden en producer. 

De opnameruimte

Met de huidige technieken heb ik er voor gekozen om 1 toffe en super goed klinkende opname booth te gebruiken. Geschikt voor instrument opnames, overdubs, vocals enz. We werken immers steeds meer projectmatig en willen we voor een bepaalde opname een typisch geluid/akoestiek dan gaan we naar die locatie die 100% past.

Scroll naar boven